Yhdessä sopiminen on luonut Suomeen turvaa ja tasa-arvoa – siitä luopuminen johtaa raastaviin riitoihin ja henkiseen pahoinvointiin myös Nokialla

6.4.2021

Teresa Kvick kirjoittaa mielipiteessään Nokian Uutisissa 31.3.2021:

Teknologiateollisuus ilmoitti viime viikolla, että se ei enää sovi työehdoista yleissitovasti työntekijöiden kanssa. 

Minusta tässä on tarkoitus ainakin osittain romuttaa yhdessä sopimisen kulttuuri. Tähän saakka ovat työntekijät ja työnantajat sopineet asioista niin, että tasa-arvo hyvinvointiyhteiskunnassamme on vahvistunut.
Yhdessä sopien olemme lisänneet työpaikkoja, luoneet eläkejärjestelmän sekä monta muuta asiaa. 

Yleissitovassa työehtosopimuksessa on kyse siis muustakin kuin pelkästä palkasta. Olemme sopineet muun muassa sairauslomista, poissaoloista lapsen sairauden vuoksi, lomarahoista ja arkipyhiin liittyvästä työnteosta. 
Joissakin tapauksissa, tarpeen niin vaatiessa, asioista on voitu sopia myös paikallisesti, jopa hyvin tuloksin.

Ilmoitettu uusi tilanne tarkoittaa sitä, että työtä todennäköisesti aletaan teettää mitä erilaisimmilla ehdoilla. Tämä heikentää tasa-arvoa tai vakautta yhteiskunnassamme.  

Pelkän paikallisen sopimisen käyttöönotto lisää varmasti riitaisuutta työpaikoilla, epämääräisiä irtisanomisia ja epätasa-arvoista kohtelua.     
Jo tällä hetkellä yhteiskunnassamme on liian suuri joukko ihmisiä, jotka eivät kestä työelämän paineita. He joutuvat vetäytymään sivuun palkkatyöstä. Nyt kasvava epävarmuus ja henkinen pahoinvointi vaikeuttavat entisestään jaksamista työelämässä. 

Nokialla on useita työpaikkoja, joilla noudatetaan teknologiateollisuuden työehtosopimusta. Teknologiateollisuuden ilmoitus voi vaikuttaa myös nokialaisiin työntekijöihin kuvailemallani tavalla.
Toivon toki että olen väärässä.

Tulevan sopimisen epävarmuuden lisäksi on muutakin huolenaihetta. Surullisena olen seurannut Nokialla toimivan Essity Oy:n aikeita supistaa tuotantoaan kaupungissamme. Onhan yritys kuitenkin tehnyt huomattavaa tulosta ja jakanut osinkoa jo useampana vuonna peräkkäin. 

Tarvitsemme vakautta Suomen maahan. Tällä hetkellä tärkeimpänä asiana meillä on selvitä yhdessä pandemia-ajan läpi. Toivon jaksamista kaikille nokialaisille!

Teresa Kvick, varapääluottamusmies, Nokian Vasemmiston kuntavaaliehdokas 2021